A Toon Boom Animate egy 2,5 D-s animációs program. Gyakorlatilag a Disney féle multiplán kamerarendszer számítógépre való átültetése. Azaz mintha több üveglapunk lenne egymás felett, melyekre például a hátterünk különböző rétegeit helyezhetjük, a mélység érzetét keltve ezzel, különösen, ha mozgatjuk a kameránkat. A legjobb ha emellett úgy tekintünk rá, mint egy precíz aszisztensre, aki az utasítsainkat szóról szóra követve készíti el a rá bízott animációs fázisokat, illetve végzi a fényképezést (renderelést).

A program lehetőséget ad síkbábanimáció (avagy papírkivágás), és rajzanimáció készítésére is. Mindkét esetben elkészíthetjük kézzel a rajzokat, amiket azután scannelve, fényképezve juttathatunk a programba, sőt még vektorossá is alakíthatjuk őket, ha szükséges. Magában a programban is megrajzolhatjuk, kifesthetjük dolgainkat, különféle vektoros eszközök állnak ehhez a rendelkezésünkre. A legjobb az egészben, hogy a két technikát variálhatjuk is, hasonlóképpen például mint amikor a papír síkbábunk egyes részleteit kicseréljük forgatás alatt, mondjuk grimaszoláskor.

Nagy előnye a programnak, hogy ha elronottuk a síkbáb animációnk időzítését (például túl gyorsan lépked a figura), akkor azt utólag is módosíthatjuk, javíthatjuk, nem kell újra leforgatni az egészet.

 Tartalomjegyzék:

Új projekt készítése, projekt megnyitása 

 Képek importálása

Síkbábkészítés 

Kezelés

A Toon Boom kezelése első nekifutásra kissé szokatlan lehet, például Photoshop vagy Premiere után, de hamar rá lehet érezni a logikájára. A készítők a hagyományos kézi animátorok igényeire, munkájuk megkönnyítésére helyezték a hagsúlyt, úgyhogy ha minden kötél szakad, érdemes úgy megközelíteni a dolgokat, hogyan is oldanánk meg, ha rajzanimációt vagy épp síkbábanimációt készítenénk.

A kezelőfelületen jó sok mindent találhatunk, de ezzek szerencsére nem összevissza, hanem bizonyos rendszer szerint helyezkedik el.

A Toon Boom Animate kezelőfelületeAz eszközeink pedig:

Toon Boom eszközei

Lenn az idővonalon elég sok időt el fogunk tölteni:

Idővonal/Timeline

Reklámok