Ha pontot és egyenest/szakaszt tudunk ábrázolni, akkor minden eszköz a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy egy test árnyékát is meg tudjuk szerkeszteni. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a fényforrásunkat és a keresett dolgot összekötjük egy félegyenessel, és megnézzük, ez a félegyenes hol döfi a képsíkokat (elsősorban a vízszintes I.-es képsíkot).

Alapvetően kétféle árnyéktípust, pontosabban fényforrást különböztethetünk meg (bár ha nagyon akarjuk, akkor biztos többféle lámpát, pl spotlámpát, fénycsövet is fel tudnánk sorolni, de gyakorlatilag e kettő segítségével bármelyik egyéb fényforrás által létrehozott árnyék meghatározható):

  • Pontszerű fényforrás: ilyen lehet például a gyertya, vagy a villanykörte, zseblámpa, miegyéb. Egy pontból bocsájtják ki a fényt, ezért az árnyékok formája, például hossza és széttartása függ a fényforrás helyzetétől.

Egy egyszerű cövek pontszerű fényforrással létrehozott árnyéka így néz ki:

Az történt, hogy a fényforrásból (F, de az érthetőség kedvéért egy villanykörte is jelzi) egy félegyenest rajzolunk a földbe levert cölöp A-val jelölt csúcsán át a talajig. A félegyenes, avagy a fénysugár kettes képe ahol metszi a tengelyt, ott ért talajt a fény. Ha ebből a metszéspontból, azaz A**-ból merőlegest indítunk lefelé, egészen amíg metszi a fénysugár egyes képét, már meg is kaptuk az A*-ot, avagy ahol a fénysugár felülnézetből talajt ért.

Összetettebb testnél, például a jól ismert házikónál jobban látszik az egész:

Szépen nyúlik és szélesedik az árnyék a közeli fényforrásnak köszönhetően.

  • Párhuzamos fényforrásunk is lehet, ez leginkább a nap. Persze lehet vitatkozni, hogy a nap is csak egy nagy villanykörte, tehát pontszerű fényforrás, de mivel átlag 149 600 000 000 kilométerre van tőlünk, ezért gyakorlatilag párhuzamosnak tekinthetjük a róla jövő fénysugarakat (minimális széttartásuk valóban van, de ekkora távolságnál az már hangyabokányi, vagy még annyi sem.)

Egy egyszerű cölöp estetén a különbség még nem annyira látványos, viszont már az alábbi ábrán is látható, hogy nem egy ponttal, hanem egy nyíllal, és annak két képével jelöljük a fény irányát:

Reklámok